Het mag weer! Hemelvaartsdag 26 mei: Tour langs de boer!

0
636

Hoeksche Waard – Vier agrarische bedrijven en Museum Hoeksche Waard zetten op Hemelvaartsdag hun deuren open voor alle Hoeksche Waarders om er een kijkje te nemen. De bedrijven laten u graag zien waar en met hoeveel zorg en aandacht ons voedsel wordt gemaakt. Voor kinderen zijn er overal leuke activiteiten.

Hoeve Doelwyck van familie Tak aan de Zuidzijdsedijk 31, 3264 LG Zuidzijde is een biologisch akkerbouwbedrijf met moestuin, boerderijwinkel en boomgaard. Kijk bij de schapen en lammetjes, vul je tas op de biologische markt met verse kaas, groenten en fruit en schuif aan op het horecaplein. Kinderen kunnen zelf een creatieve tosti maken. Hier vind je ook informatie over biologische landbouw en andere gerelateerde onderwerpen. www.doelwyck.nl

Bij biologisch akkerbouwbedrijf P.C. vd Erve, Nieuwedijk 19, 3267 LZ Goudswaard kun je een rabarbersensatie beleven, maar ook een rondleiding en informatie over de akkerbouw en groenteteelt krijgen. Producten van het bedrijf zijn er te koop en van Mosterd en meer. Voor kinderen is er een waterestafette.

Wilt u dieren zien, dan is een bezoek aan melkveehouderij H. Westerlaken, Middelsluissedijk 95a, 3281 LH Numansdorp een bezoekje waard. Een rondleiding door de stal en het nuttigen van een ambachtelijk ijsje zijn hier mogelijk. En het team Roparun Korendijk bakt deze dag de hamburgers bruin.

Ook bij melkveehouderij C.J. van der Wekken, Zuiddijk 14b, 3299 LS Maasdam kunt u dieren zien en staat de deur van de stal open voor een rondleiding, kinderen kunnen boter schudden en zich laten schminken en u kunt proeven van verschillende zuivelproducten, een ijsje van de Hoeksche Zuivel of een pannenkoek eten.

Museum Hoeksche Waard ontvangt, samen met Bibliotheek Heinenoord en Stichting Archeologie HW bezoekers op het erf van museumboerderij Oost-Leeuwenstein, naast sporthal De Tienvoet in Heinenoord. Op het erf kunnen kinderen o.a. oud-Hollandse spelletjes doen en een potje lijmen. De bieb verkoopt boeken en wie de boerderij van binnen wil bekijken kan tegen betaling van een gereduceerde entreeprijs een kijkje nemen of zich laten rondleiden.

Bereikbaarheid bedrijven Tour langs de Boer
Het idee van Tour langs de Boer is dat je lekker op de fiets verschillende adressen af gaat. Natuurlijk kun je ook met de auto komen, maar houd er rekening mee dat er maar beperkte parkeergelegenheid is bij de bedrijven. Er kunnen geen honden toegelaten worden op de bedrijven. Alle adressen zijn van 10.00 tot 16.00 uur te bezoeken.

Dezelfde dag draaien de wieken van de meeste molens in de Hoeksche Waard. Ook de molenaars ontvangen graag bezoekers. Tevens zijn er diverse boerderijwinkels geopend.