Openstelling Dorpskerk van Westmaas tijdens Open Monumentendag op zaterdag 10 september.

0
447
Foto PR

De Dorpskerk van Westmaas (Breestraat 7) neemt ook dit jaar deel aan de Open Monumentendag op zaterdag 10 september.

De Dorpskerk is 10 september open van 10.00 – 16.00 uur. Naast het bezichtigen van deze monumentale kerk is er een stand van de Stichting Vrienden Dorpskerk Westmaas. Bij deze stand zijn diverse bijzonderheden over het kerkgebouw en haar geschiedenis te zien. U kunt zich voor minimaal € 10,- per jaar ook aanmelden als vriend van de Dorpskerk. Verder worden er tijdens deze dag kunstwerken van  John Dalessi, Otto Stroober, Anna Nijdam en Lien van der Poel tentoongesteld.

Gedurende de dag kan op diverse momenten worden genoten van orgelmuziek, die ten gehore wordt gebracht door de vaste organisten Wim van Herk en Jaco Schipper.

De Dorpskerk is een éénbeukige kerk met driezijdige sluiting. Boven aan de westelijke toreningang is een steen met het jaartal 1650 en boven de kerkingang aan de noordmuur, zoals die tot voor de restauratie van 1968 dienst deed, is een steen met het jaartal 1650. De kerk is één van de eerste protestantse kerken die na de Reformatie gebouwd zijn.  In 1968 is de kerk gerestaureerd, waarbij de kansel, die eerst tegen de oostmuur was geplaatst, naar de zuidmuur is gegaan. Vóór de restauratie waren er naast de kansel aan beide zijden kerkbanken geplaatst. Het geheel werd afgesloten met een doop- of koorhek. De ruimte tussen kansel en koorhek werd wel de ‘tuin’ van de kerk genoemd.

Verder zijn er aan de noordelijke muur versieringen aangebracht. De preekstoel dateert uit de bouwtijd (1650). Hieraan bevinden zich nog de koperen lezenaar, een kaarsenhouder, een zandloperhouder en een doopbekkenhouder. De ambachtsherenbank is in Lodewijk 16e (Louis Seize) stijl (eind 18e eeuw) en is na de restauratie onder het orgelfront geplaatst.

In de oostmuur van noord naar zuid bevinden zich drie ramen met in lood gevat gebrandschilderd glas. Deze ramen zijn voorzien van bijzonderheden over de toenmalige ambachtsheer. Op het middelste raam zijn wapens van diverse schouten en schepenen afgebeeld met het vroegere wapen van Westmaas en Greup. Het derde raam toont het wapen van de toenmalige predikant ds. Wijnstok die van 1748 – 1767 predikant in deze kerk was.