Strijense watersnoodroute

0
51

Op 1 februari 2023 is het 70 jaar geleden dat een groot deel van de Hoeksche Waard door het water is getroffen. Zo ook in Strijen. Bij deze ramp zijn in dit dorp 44 mensen om het leven gekomen. De sporen die dit achtergelaten heeft zijn onuitwisbaar. Daarom is het goed om dit ieder jaar weer te herdenken. De oudheidkundige vereniging “Het Land van Strijen” zal in de dagen voor en na 1 februari deze ramp herdenken met een aantal activiteiten.

Zo zal er op zaterdag 28 januari en zaterdag 4 februari een bustocht gehouden worden langs de plaatsen waar in 1953 de dijken doorbraken en de streek voor altijd veranderde.

Een deskundige gids van de vereniging zal in de bus tekst en uitleg geven over deze ramp. Op deze zaterdagen zal de bus 2 keer rijden en wel ’s morgens om 10.30 uur en ’s middags om 13.30 uur. Deze ritten worden mogelijk gemaakt door waterschap Hollands Delta die dit heeft gesponsord. Wel moet u zich opgeven om een gratis zitplaats te krijgen. De bussen van het Streekbus museum Hoeksche Waard heeft per bus maar 40 zitplaatsen. En VOL=VOL.

Uw instapkaart kunt u een kwartier van tevoren afhalen in het museum. Bij instappen in de bus geeft u dit instapbewijs aan de gids bij de bus.

Opgeven graag per mail [email protected]

Ook zal vanaf 28 januari tot en met 25 maart de expositie “Dorp in het Water” te zien zijn in het museum aan de Kerkstraat van Strijen. Deze expositie die een duidelijk beeld geeft van de ramp die zich in Strijen heeft voltrokken is het bezoeken zeer de moeite waard.

Op de datum dat de ramp zich voltrok in 1953, 1 februari, zal er door het bestuur van de gemeente Hoeksche waard de Strijense slachtoffers worden herdacht met een bloemlegging. Ook kinderen van de basisschool zullen bloemen leggen.  Het vertrek naar de begraafplaats is om10.00 uur vanuit het museum Kerkstraat 47. Na deze plechtigheid is er gelegenheid om in het museum de expositie te bezoeken.