Roparun doorkomst in Oud-Beijerland op 2e Pinksterdag

0
817

Op zaterdag 4 juni gaat op Vliegbasis Twente de 31ste editie van de Roparun van start. De finish is op maandag 2e Pinksterdag 6 juni Rotterdam. Maar eerst komt de hele karavaan nog door Oud-Beijerland!!! 

De Roparun is een estafetteloop van 530 kilometer waarbij mensen, in teamverband, een sportieve prestatie leveren om op die manier geld op te halen voor mensen met kanker. Ook wel een avontuur voor het leven genoemd. Dat blijkt overigens ook uit het motto wat al jaren is: “Leven toevoegen aan de dagen, waar geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven”. 

Dit jaar komt de Roparun voor de 12e keer door Oud-Beijerland en het is in al die jaren uitgegroeid tot een groots en succesvol evenement. Alle activiteiten en feestelijkheden die het doorkomstcomité organiseren tijdens deze doorkomst worden zeer gewaardeerd door de bewoners en bezoekers van Oud-Beijerland. 

De warme ontvangst in Oud-Beijerland wordt echter primair georganiseerd voor de 157 deelnemende teams die dit jaar de lange en zware tocht volbrengen naar Rotterdam. Tijdens de voorbereidingen had de Stichting Roparun nog te maken met corona beperkingen; daarom is er toen voor gekozen dit jaar niet te starten in Parijs en Bremen, maar dat de hele route door Nederland gaat, zowel een route noord als een route zuid. 

Welkom in Oud-Beijerland bij Kantoor Schep. 

Bij de rotonde Kikkershoek begint het feest! 

De fantastische Welkomstboog is het begin van een lang lint aan festiviteiten in Oud-Beijerland. De teams worden muzikaal welkom geheten door dweilband de Spuigasten. De Schep Groep organiseert dit jaar weer diverse activiteiten veelal gericht op kinderen om zo zoveel mogelijk publiek te trekken en een spectaculair welkom te creëren bij de binnenkomst in Oud-Beijerland. 

De Schep groep heeft gezorgd voor diverse gratis attracties langs de weg, zoals een luchtkussen, een draaimolen, een zweefmolen, schminken en een ballonnenclown. Tegen een vergoeding kan er gebruik gemaakt worden van de Bungee Trampoline. Scouting Oud-Beijerland bouwt een mooie kabelbaan waar gebruik van gemaakt kan worden en de Spuit11 van de Brandweervereniging zal diverse keren een rondje rijden met kinderen die daar belangstelling voor hebben. Er is ook gedacht aan de inwendige wensen van de kinderen; er zijn suikerspinnen en poffertjes. Deze worden verkocht tegen een kleine vergoeding t.g.v. de Roparun. Verder zijn er ook allerlei lekkernijen te koop van Bakkerij Boender. 

Vanaf 10:00 uur is er een continu muziekprogramma. 

Vervolgens gaan de teams op weg naar het centrum van Oud-Beijerland. 

Oude Raadhuis centrum Oud-Beijerland. 

Zodra de teams vanuit de Julianastraat de Oost Voorstraat indraaien, horen en zien ze de Djembégroep African Hope. Gedragen door dit getrommel trekken ze richting het centrum. Via een fleurige ballonslinger en een ware vlaggetjesregen ‘nemen’ ze de brug voor het Oude Raadhuis.. 

De vaste presentator Ruud van der Heijden ‘praat’ de teams het centrum in en vertelt aan het publiek, wie het zijn en of ze iets bijzonders hebben meegemaakt. Het muziek programma bestaat uit diverse optredens van Shantykoor Hoeksche Waard en diverse dweilbandjes. 

In de West Voorstraat is het ook gezellig druk omdat de bewoners er een waar feestje van maken. Bij het Postkantoor staat een DJ om de sfeer te verhogen. 

Op het Marktplein bij de terrassen van De Beren en de Heeren van Beijerland wordt het weer een groot feest. Team De Dijk zal ontvangen worden op het terras van De Beren. Ook hier is gezellige muziek. 

Op de Oostdijk maken de teams voor de Xenos even een korte lus via de Scheepmakershaven. Soffree on fiftyfour en Van Speyck organiseren op de promenade een evenement met foodtrucks, DJ’s en een kinderplein. 

Na de promenade vervolgen de teams hun weg via de Oostdijk en de Oud-Beijerlandsedijk. Aan het eind slaan ze linksaf naar Bedrijventerrein De Bosschen. 

Het is een niet opvallend weggetje naar beneden maar éénmaal daar aangekomen dan wacht daar een groots feest met muziek. Er zijn veel “Uitzwaaihandjes”. Allemaal Staal organiseert hier i.s.m. vele andere bedrijven een groots ‘uitzwaaifeest’ bij het verlaten van Oud-Beijerland. 

Jessie Riethoff 

Jessie Riethoff is een stoere meid van 18 jaar uit Rotterdam. Onder de Roparun teams, maar ook bij veel marathonlopers is zij een bekende supporter langs de route. Vele jaren stond ze tijdens de doorkomst van de Roparun met haar drumstel bij het Familiehuis Daniël den Hoed in Rotterdam om de teams met haar muziek te ondersteunen naar de finishlijn. Dit jaar reist ze zelf het hele Pinksterweekend langs de hele route met haar drumstel op aanhangwagen. Bij diverse doorkomsten maakt ze een stop om de Roparun teams aan te moedigen. In Oud-Beijerland is ze tussen 11.00 en 12.30 uur aanwezig op de locatie bij Schep aan de Langeweg en vanaf 13.00 uur bij Allemaal Staal aan de Willem Beukelszstraat. 

Algemeen 

Op diverse plaatsen langs de route wapperen de speciaal ontworpen vlaggen, spandoeken en worden er versieringen aangebracht met ballondecoraties en vlaggetjes. Alle bewoners langs de route worden opgeroepen om hun huis of tuin te versieren. 

Nieuwe website

Ook de plannen voor een mooie website waren op de plank blijven liggen. Recent zijn deze weer tevoorschijn gehaald en verder afgerond. Alle informatie is nu te vinden op www.doorkomstroparunobl.nl . maar ook op de facebookpagina en het twitteraccount.