Unieke tentoonstelling in Museum Hoeksche Waard: Ambtsketens van de Hoeksche Waard (1853-2019)

0
546
Ambtsketen Westmaas - Foto Arno Hoogwerf fotografie

Van donderdag 7 juli tot en met zondag 2 oktober dit jaar presenteert Museum Hoeksche Waard in ’t Hof van Assendelft 21 ambtsketens. Deze unieke tentoonstelling kan plaats vinden dankzij de medewerking van de Gemeente Hoeksche Waard.

In de Gemeentewet van Thorbecke uit 1852 staat dat de koning de onderscheidingstekens van de burgemeester bepaalt, evenals de gelegenheden waarop deze worden gedragen. Na een korte discussie verkoos de koning de penning boven een sjerp. Op 1 januari 1853 trad het Koninklijk Besluit in werking. Daarom dateren de oudste ketens uit 1853. De modernste keten is vervaardigd ter ere van de eenwording van de Hoeksche Waard in 2019. Omdat de ambtsketen uit 2019 door de burgemeester wordt gedragen is deze helaas niet in het echt te zien op de expositie.

De oudste ketens zijn sober en bestaan uit een eenvoudige ketting met een ambtspenning. Door de jaren heen zijn enkele kettingen vermaakt en zelfs zoekgeraakt. De opeenvolgende herindelingen van de Hoeksche Waard waren een goede aanleiding om nieuwe ambtsketens te laten vervaardigen. De nieuwe, moderne ontwerpen zijn veel forser qua uitvoering. In de zilveren kettingen en penningen zijn verschillende technieken van de zilversmid verwerkt. Naast het gieten en drijven (uithameren), zaagde en soldeerde de zilversmid.

Deze wisseltentoonstelling staat in de zogenaamde Muziekkamer van ’t Hof van Assendelft aan de Hofweg 13 te Heinenoord. Met deze bijzondere wisseltentoonstelling hopen we weer geïnteresseerd bezoek naar ‘t Hof te trekken. Dit is ook de reden waarom we de komende tijd hier de vertrekken gaan herinrichten.

Kortom, voldoende aanleiding om Museum Hoeksche Waard / ’t Hof van Assendelft te bezoeken.